Prostat Büyümesi ve Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, iyi huylu prostat büyümesinin yaşla birlikte ortaya çıkabilen ve erkeklerde sık görülen bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.
Prostat büyümesi belirtileri arasında sık idrara çıkma, kesik kesik işeme, idrar akışında azalma ve tam boşalamama hissi gibi şikayetlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, özellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerin düzenli üroloji kontrollerinin önemine dikkat çekti.
‘ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ’
Genetik yatkınlık durumunda prostat kontrollerinin 45 yaşına çekilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Atış, erken tanının önemine vurgu yaparak, “PSA testi prostat kanserinin erken teşhisinde büyük bir rol oynamaktadır. Her yüksek PSA seviyesi kötü huylu bir prostat kanseri anlamına gelmez, ancak ek tetkikler gerektirebilir” şeklinde konuştu.
‘DOĞRU TEDAVİ HAYAT KURTARIR’
Prostat büyümesi tedavisinde hangi yöntemin tercih edileceğinin prostatın boyutuna ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Atış, başarılı bir cerrahi girişimin ardından hastaların genellikle uzun yıllar sorunsuz bir yaşam sürdüğünü belirtti.
‘SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ’
Prostat büyümesi riskini azaltmaya yardımcı olacak beslenme tavsiyelerinde bulunan Prof. Dr. Atış, kabak çekirdeği ve kızarmış domates gibi besinlerin süreci destekleyebileceğini ancak hormonal değişiklikler nedeniyle prostat büyümesini tamamen engellemenin mümkün olmadığını söyledi.